la-TarguMures.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii targumuresenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

GastroPan, ajuns în calendarul internațional, 'începe să joace un rol decisiv' în dezvoltarea acestui sector

Agerpres

 

Expoziția GastroPan de la Târgu Mureș, care a ajuns în acest an la a șaptea ediție, este inclusă în calendarul internațional și începe să joace un rol decisiv în dezvoltarea sectorului de panificație, gastronomie și cofetărie, atât în țară, cât și peste hotare, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, Daniel Maior, specialistul în comunicare al evenimentului.

'Cred că va urma o dezvoltare a expoziției GastroPan pentru că pe de o parte este singura expoziție de acest gen din România, iar prin participarea internațională a expozanților începe să se contureze ca un eveniment important chiar la nivelul Europei de Sud-Est. În acest an am avut reprezentanții industriilor de profil din Slovacia, Ungaria, România și chiar un reprezentant al Uniunii Internaționale a Brutarilor și Cofetarilor. GastroPan începe să joace un rol important, un rol decisiv în dezvoltarea sectorului nu doar în sectorul românesc, ci și pe plan internațional și asta ne bucură, pentru că evenimentul a ajuns în calendarul internațional pe această nișă a cofetăriei, panificației și gastronomiei', a spus Maior.

Organizatorii GastroPan 2015, SC Boro Info SRL din Odorheiul Secuiesc, estimează că pe parcursul celor trei zile standurile expozanților au fost vizitate de circa 7.000-7.500 de persoane pe zi, cu o creștere semnificativă în ultima zi a manifestării.

'Am sesizat o creștere binevenită față de edițiile anterioare, pentru că avem și standuri mai multe, expozanți din mai multe țări care au venit la GastroPan, avem rezultate pozitive și un feedback pozitiv din partea expozanților, pentru că acesta a fost și scopul nostru, să îi satisfacem pe aceștia, prin a uni cererea și oferta de pe această piață', a precizat Daniel Maior.

La cea de-a șaptea ediție a celei mai mari expoziții din țară din sectorul de panificație, cofetărie și HoReCa, GastroPan, care s-a deschis joi la Centrul Expozițional President din Târgu Mureș și care se va închide sâmbătă seară, participă 132 de expozanți din 24 de țări. Aceștia prezintă cele mai noi tehnologii, ingrediente, ustensile și tot ceea ce ține de aceste domenii, precum și peste 200 de specialiști, care s-au întrecut la cele opt competiții grupate pe trei secțiuni ale concursului de panificație, gastronomie și cofetărie. 

 

Cel mai mare și mai vechi producător român de utilaje de panificație și patiserie, MATINA București, a prezentat la GastroPan cuptoare de magazin și prăjitoare de gogoși.

'Suntem o firmă specializată în producerea de utilaje de panificație și patiserie, aflată pe piață din 1992. Ca noutăți la GastroPan am adus cuptoare de magazin, pe vatră și convecție, prăjitoare de gogoși, deci utilaje pentru echiparea completă a unei brutării, gogoșerii sau covrigării. Ca noutăți în domeniu am venit la GastroPan cu prăjitorul de gogoși berlineze, însă expunem și alte utilaje, întrucât noi avem o gamă diversificată, cum ar fi malaxoarele, cuptoarele de brutărie-patiserie, cuptoare de covrigi, opăritoare pentru covrigi, vitrine de prezentare, hote, mese de lucru, rastele, tăvi și alte accesorii pentru bucătării', a declarat pentru AGERPRES Nicoleta Sia, manager operațiuni în cadrul companiei MATINA ProdImpex din București.

Potrivit Nicoletei Sia, firma MATINA are 30 de angajați, are capital integral românesc, are un rulaj anual de peste 500.000 de euro, iar din totalul producției, 60% merge la export, iar 40% este destinată pieței interne.

'Noi, în momentul de față, exportăm cam 60% din producție și doar 40% este destinată pieței interne. De vreo 4-5 ani participăm și la târguri internaționale, în Franța și Germania, și deci 60% din producție pleacă la export. Utilajele pe care le producem sunt pentru firmele mijlocii și mici, nu pentru cele mari cu producție industrială. O linie completă pentru o brutărie — un malaxor, o masă, un rastel, un cuptor costă undeva la 9.000 de euro plus TVA. Prețurile practicate sunt competitive având în vedere că utilajele noastre sunt produse în România și componentele sunt nemțești, prețurile sunt foarte bune, sunt comparabile cu cele din afară', a precizat managerul de operațiuni al MATINA.

Potrivit Nicoletei Sia, MATINA a pornit ca o afacere de familie și a ajuns în timp la acest nivel, că firma are posibilități de dezvoltare, însă consideră că și statul trebuie să își aducă contribuția în privința, prin revitalizarea școlilor profesionale.

În lipsa acestor școli care să califice tinerii pentru a fi competitivi pe piața muncii, Nicoleta Sia consideră că statul ar trebuie să acorde o serie de facilități firmelor care califică personalul din fonduri proprii, în condițiile în care cheltuielile cele mai mari sunt cele cu personalul. 

Nicoleta Sia a precizat că firma a avut o serie de dificultăți la izbucnirea crizei economico-financiare, însă a reușit să supraviețuiască după ce acționariatul a înțeles că trebuie să participe la târguri internaționale, iar acest lucru i-a adus o serie de contracte peste hotare.

'Din păcate, când a început criza a trebuit să ieșim, să participăm la târguri ca să putem supraviețui, pentru că pe piața locală nu mai mergea absolut nimic. În plină criză nu se mai vindeau nici covrigii, darămite utilajele', a precizat Nicoleta Sia.

Un alt producător autohton prezent la GastroPan, SC PAN ADAMI SRL din Sibiu, cu peste 40 de angajați, și-a prezentat cea mai nouă linie de făcut covrigi, însă și cernătoarele de făină și dospitoarele produse în ultima perioadă.

Unul dintre managerii PAN ADAMI, Corina Adami, a declarat pentru AGERPRES că noutatea prezentată la expoziția GastroPan este mașina de covrigi, produsă de firma sibiană, care a înregistrat un foarte mare succes în rândul clienților prezenți la Târgu Mureș.

'E un echipament cu care noi ne mândrim, a fost un adevărat succes, am încheiat mai multe contracte, oamenii sunt foarte mulțumiți și de productivitate și de calitatea produsului respectiv. Genialitatea mașinii constă în simplitatea ei. Are o funcționare foarte simplă, este fiabilă, nu e un echipament complex care să presupună o mentenanță complicată sau costuri suplimentare de întreținere. Aluatul se obține în malaxorul pe care tot noi îl producem, după care se introduce cuva mașinii de făcut covrigi, de unde este pompat într-o diuză, este porționat. Bilele porționate intră într-o placă de modelare, apoi este lipit — să aibă forma rotundă — după care e introdus în baia de opărire, coacerea și obținerea covrigilor, de la cel de 4-6 grame, la cel mare de 15-16 grame. Avem în vedere și obținerea unei mașini pentru covrigii buzoieni de 70 și 80 de grame', a arătat Corina Adami, care a precizat că o linie completă de covrigi cotă cam 10.000 de euro.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.


laAnunt.ro    |     eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015